Hyppää pääsisältöön

Speedex-rehujen hivenainekoostumusta tarkistettu ja päivitetty

Speedex-rehujen hivenainesisältöä on muokattu paremmin vastaamaan hevosten ravintoainetarpeita suomalaisella rehustuksella. Suurin muutos on rautapitoisuuden alentaminen. Tärkeitä hivenaineita sinkkiä, kuparia ja mangaania lisätään nyt entistä suurempi osuus Bioplex®-kelaatteina.

Rauta on maaperän neljänneksi runsain alkuaine. Se on elintärkeä veren punasolujen hapenkuljetukselle ja sitä tarvitaan myös immuunipuolustuksessa ja aineenvaihdunnassa. Raudasta on hevosten ruokinnassa  monia myyttejä, kuten se, että rautalisä voisi toimia energiaboosterina, lisätä punasolujen määrää tai auttaa hevosta toipumaan sairaudesta. Todellisuudessa rautalisää  tarvitaan hyvin harvoin ja silloin yleensä tapauksissa, joissa on esiintynyt merkittävää verenvuotoa tai hyvin runsaasti sisäloisia.

Suomessa hevosilla on harvoin ruokinnallista raudanpuutosta.  Luken suositusten mukaan hevonen tarvitsee 500-900 mg rautaa päivässä. Korkein suositus on tiineelle ja imettävälle tammalle.  Rehutaulukoiden mukaan suomalaisessa heinässä on 150 mg ja laidunruohossa 180 mg rautaa kuiva-ainekilossa. Sinimailasen (alfalfan) rautapitoisuudeksi on ilmoitettu 190 mg kuiva-ainekilossa. Näin ollen normaaliannos karkearehua yleensä kattaa päivätarpeen.

Monet hevoset saavat turhan paljon rautaa eri lisärehujen muodossa. Hevosella ei ole muuta mekanismia erittää ruoansulatuskanavasta imeytynyttä rautaa, kuin pieninä määrinä  virtsan mukana.

Liika rauta on vahingollista. Elimistössä rauta voi toimia oksidanttina (vrt antioksidantit) tuottaen vapaita radikaaleja, jotka puolestaan aiheuttavat kudosvaurioita ja tulehduksia. Liiallisen raudansaannin vahingollisia vaikutuksia pahentaa kova valmennus, stressi ja ympäristön lämpötilatekijät kuten kuumuus, kuuma ja kostea sää tai erittäin kylmä sää.  Raudalla on ihmisillä tutkimuksissa osoitettu olevan merkitystä metabolisessa oireyhtymässä ja liikalihavuudessa. Tutkijat havaitsivat myös hevosilla raudansaannin ja yhä yleistyvän insuliiniresistenssin välisen yhteyden.

Raudan myrkyllisyysraja on suhteellisen alhainen, noin 500 mg rautaa rehun kuiva-ainekilossa koko rehuannoksesta laskettuna. Pikkuvarsat ovat erityisen herkkiä rautamyrkytykselle ja liiallisen lisäraudan aiheuttamia kuolemia on esiintynyt.

 Ylimääräinen (epäorgaaninen) rauta vaikuttaa muiden hivenaineiden imeytymiseen. Varsinkin sinkin ja kuparin imeytyminen voi heikentyä,mikä ajan mittaan näkyy karvan ja kavioaineksen laadussa.

Bioplex®-kelaatit ovat oiva tapa välttää tämä eri kivennäis- ja hivenaineiden välinen haitallinen vuorovaikutus.  Bioplex®-kelaateissa hivenaine on sitoutunut valkuaisaineista saataaviin peptideihin. Tämän ansiosta ne voivat imeytyä eri reittejä kuin tavanomaiset epäorgaaniset aineet.  Paremman imeytymisen ansiosta Bioplex®-kelaatteja tarvitaan vähemmän, mikä on osoitettu lukuisin tutkimuksin eri eläinlajeilla. Tämän vuoksi Speedex-rehujen sinkki-, kupari ja mangaanipitoisuus on alhaisempi kuin monissa muissa hevosten täydennysrehuissa.  Hevonen saa silti kaiken tarvitsemansa, koska kaikki tulee hyödynnettyä.

Lue lisää

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex

Lisätietoja Speedex No Grain – rehusta

Viime vuoden lopussa lanseerasimme uuden Speedex No Grain -rehun ja siitä on nopeasti tullut suosittu! Speedex No Grain on viljaton täydennysrehu, jossa on matala tärkkelys- ja sokeripitoisuus