Hoppa till huvudinnehåll

10 vanliga fel i hästens utfodring

1. Alltför lite grovfoder!
Det mest centrala i hästutfodring är att se till att hästen får tillräckligt med grovfoder. Grovfodret är nödvändigt för maghälsa, för att minska förekomsten av magsår och för tjocktarmsfunktionen. Det finns ett samband mellan för lite grovfoder och beteendestörningar. Om du är orolig för att din häst äter för mycket kan du använda finmaskigt hönät eller använda munkorg på betet för att få hästen att äta långsammare.

2. Plötsliga foderbyten!
Hästen är beroende av mikroberna i tjocktarmen. Detta i sin tur innebär att tjocktarmens funktion och hälsa är beroende av mikroberna som finns där. Plötsliga förändringar i utfodringen kan leda till betydande störningar i tjocktarmens funktion, som det kan ta upp till 3-4 veckor att normalisera. I värsta fall kan följderna bli allvarliga såsom t.ex. kolik. Därför är det ytterst viktigt att alla förändringar i foder och utfodring görs gradvis. Till exempel när ett höparti håller på att ta slut, försäkra dig om att följande parti levereras i god tid. Så att du kan blanda in av det nya höet i det gamla i 7-10 dagar och småningom övergå till det nya partiet. Detta minskar märkbart risken för störningar i tjocktarmens funktion.

3. För sällan och för mycket!
Grundregeln har alltid varit ”utfodra lite och ofta” och detta på goda grunder. Risken för magsår och störningar i fodersmältningen ökar med ju färre och större fodergivor du ger.

4. Dåligt grovfoder
Om din häst klarar sig på lite foder (bra foderutnyttjande) vill du kanske välja ett grovfoder med lägre energiinnehåll till din häst. Det är ändå viktigt att grovfodret håller god hygiensk kvalitet. Mögel, bakterier och jäst, som förekommer i dåligt skördat och lagrat grovfoder, kan orsaka problem i såväl andning som fodersmältning.

5. Utfodring med endast kraftfoder!
För att upprätthålla god tarmhälsa skall hästen få både grovfoder och kraftfoder vid samma utfodringstillfälle.

6. Utfodring alltför nära arbete
Det ideala är att utfodra hästen minst 4 h före arbete. Om tiden mellan utfodring och arbete blir för kort, kan hästen verka slö eller känna obehag.

7. Förlita sig på att endast saltsten räcker
Fyra olika oberoende vetenskapliga studier har visat att hästar INTE reglerar sitt saltintag då de har fri tillgång till saltsten. Antingen slickade hästarna inte alls på dem eller så överutnyttjade de dem. De hästar som slickade på sina saltstenar fick sällan den rätta mängd salt de behövde.

8. Otillräcklig mineralutfodring till hästar i arbete
Vanliga foderstater till häst innehåller lite natrium och mycket kalium. Därför behöver hästar åtminstone ett litet tillskott av salthaltigt mineralfoder dagligen även i vila. Hästar i arbete förlorar mera mineralämnen (elektrolyter) i urin, träck och svett än hästar i vila. Om dessa förluster inte kompenseras kan det över tid uppstå brist och obalans som leder till nedsatt prestation och möjligen allvarliga tillstånd såsom t.ex. korsförlamning. Hästar i arbete behöver mineraltillskott varje dag.

9. Elektrolyttillskott endast när hästen skall tävla
Det är ingen vits att börja ge elektrolyter några dagar före tävling eller på tävlingsplatsen. Detta kan inte kompensera en brist som har uppstått under flera veckors eller månaders tid. Resultatet blir bara att hästen tappar aptiten eller att matsmältningen störs. Utfodra mineralämnen (elektrolyter) dagligen i små mängder för att undvika brist eller obalans. Hästens njurar kan utsöndra ett överskott i urinen eller behålla de mängder som kroppen behöver. Om det saknas elektrolyter i foderstaten så kan inte ens njurarna rätta till det.

10. Extra kraftfoder på tävlingsdagen
I bland vill man ge hästen en extra kraftfodergiva då man vet att hästen skall prestera på träningen eller tävling. Hästen har ingen nytta av detta, eftersom den energi den förbrukar redan lagrats i musklerna under de föregående dagarna eller tas från nedbrytningen av fiber som redan finns i tjocktarmen. Man skall undvika att ge större kraftfodergivor än vanligt då detta endast ökar risken för korsförlamning eller kolik.

Bild borttagen.
Dr David Marlin

 

Läs mera

Hästar och magsår

Idag pratar vi ganska ofta om magsår hos hästar, magsår syftar på sår som uppstår i magsäcken. Om man misstänker att hästen har magsår, då kan det vara bra att gå igenom alla rutiner som hör till dess

Mögeltoxiner

• Vad är mögeltoxiner? • Vad orsakar de? • Vad till hjälp? Mögeltoxiner/mykotoxiner/mögelgifter är osynliga, smaklösa och luktfria gifter som har bildats i mögeltillväxt. Mögeltoxiner får sin början

Tävlingshästens utfodring

En lyckad prestation kräver arbete, rätt träning och noggranna förberedelser. Hästens utfodring har sin egen del i framgången. Man kan kanske inte utfodra sig till en vinst, men möjligheterna att

Foderteknologier för hästens bästa

Hästar utsätts för olika påfrestningar som kan försvaga deras motståndskraft. Nuförtiden fäster man allt mera uppmärksamhet vid hur man genom utfodring kan upprätthålla ett starkt immunförsvar

Mera info om fodret Speedex No Grain

I slutet av förra året lanserades det nya fodret Speedex No Grain och det har snabbt blivit väldigt populärt! Speedex No Grain är ett spannmålsfritt kompletteringsfoder med lågt stärkelse- och