Hyppää pääsisältöön

MIKSI RAKEINEN REHU?

Suomalainen rehuteollisuus valmistaa ensisijaisesti rehuja maatalouden lehmille, sioille ja siipikarjalle. Rehujen koostumus suunnitellaan huolellisesti, koska on tärkeä ylläpitää eläinten terveyttä ja tuotantokykyä. Hyvän rehun perusta on oikeiden raaka-aineiden valinta.  Rehuseoksen ominaisuuksia voidaan parantaa erilaisten valmistusprosessien avulla, joista yksi on rakeistus.

Ellei ole perehtynyt rehunvalmistukseen voivat rehurakeet - pelletit - herättää epäluuloja.  Rakeet kun ovat tylsän ruskeita ja niistä on päällepäin mahdotonta nähdä mitä ne sisältävät.  Rehuseoksen rakeistuksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole halpojen tai huonojen raaka-aineiden naamiointi, vaan sillä saavutetaan monta etua. Näitä ovat mm.:

1. Rehuseos säilyy tasalaatuisena tehtaalta tallille. Rakeistetussa rehussa eri raaka-aineet eivät lajitu kuten esim. myslirehuissa ja muissa rakeistamattomissa seoksissa helposti käy.  Rakeistaminen estää lisäksi hevosta poimimasta seoksesta vain herkkupalat, joten kaikki seokseen sisältyvät tärkeät ravintoaineet tulevat syödyksi.

2. Rehuhygienia paranee.  Rakeistettaessa rehuseos lämmitetään kuumalla höyryllä jotta se helpommin saadaan puristettua kestäviksi rakeiksi. Samalla höyry tuhoaa seoksessa olevia mikrobeja, jolloin säilyvyys paranee ja rehusta johtuvien bakteerihäiriöiden riski suolistossa vähenee.

3. Säilyvyysaika pitenee. Litistetty tai jauhettu vilja, kasviöljyt ja vitamiinit alkavat hapettua tai härskiintyä joutuessaan kosketuksiin ilman hapen kanssa. Rakeistetussa rehussa hapen kanssa suorassa kosketuksessa oleva pinta on pienempi kuin mysleissä tai  jauheseoksissa Siksi raerehulla on luontaisesti parempi säilyvyys.

Vaikka tehdasrehuilla on monta etua pidetään niitä joskus ”keinotekoisina”. Käsitettä ”luonnollinen” käytetään myyntivalttina, yleensä ilman mitään tarkempaa selitystä. ”Luonnollinen” trendi on ollut lisätä hevosten täydennysrehuihin erilaisia yrttejä ja kasvinosia.  Niissä maissa joissa on vaikea löytää hyvälaatuista karkearehua tämä on osittain kenties perusteltavissa. Pohjoismaissa, joissa ruohokasveja viljellään erityyppisinä karkearehuja varten, tämä ei ole niin välttämätöntä.

Yrtit sisältävät monia aineita joita on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä. Kaikki yrtit ja niiden sisältämät aineet eivät kuitenkaan ole yksinomaan hyödyllisiä, vaan ne voivat olla myös haitallisia tai myrkyllisiä. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa (Ruckert et al. 2018) jossa analysoitiin 48  yrttejä sisältävää täydennysrehua todettiin 41 niistä sisältävän pyrrolitsidiinialkaloideja - myrkyllisiä yhdisteitä jotka aiheuttavat maksavaurioita.  Alkaloidit olivat todennäköisin peräisin yrteistä jotka olivat vahingossa joutuneet seokseen. Tutkijat painottavat raportissaan tarkan valvonnan tärkeyttä kaikissa tuotantovaiheissa pellolta tehtaaseen ja edelleen valmiiseen myyntipakkaukseen.

Rehuteollisuus on tarkoin säädeltyä ja velvoitettu kattavaan omavalvontaan. Tällä pyritään varmistamaan elintarviketuotantannon piirissä olevien eläinten rehujen turvallisuus.  Rehuteollisuus Suomessa noudattaa samoja sääntöjä ja periaatteita myös hevosrehujen valmistuksessa - hevosen parhaaksi.

Kenties se tylsännäköinen rehu, joka ei miellytä hevosenomistajan silmää, kuitenkin on hevoselle parasta!

Lue lisää

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta. Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex