Hyppää pääsisältöön

Hometoksiinit

•    Mitä hometoksiinit ovat?
•    Mitä ne tekevät?
•    Mitä avuksi?

Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä.
Hometoksiineja syntyy, jos tietyt olosuhteet yhdistyvät; esim. stressaavat lämpötilan ja kosteuden vaihtelut kylvön, kukinnan ja puinnin aikaan. Vain se, että viljassa näkyy esim. punahometta, ei vielä tarkoita sitä, että siitä löytyy myös hometoksiineja, mutta riski on korkeampi.

Hometoksiineja ei ole ainoastaan viljoissa, vaan myös pehmikkeenä käytettävässä oljessa sekä ruokinnassa käytettävässä kuivassa heinässä ja säilörehussa. Ihmisravinnosta niitä löytyy esim. hedelmistä ja pähkinöistä.
Hometoksiinit eivät katoa mihinkään. Ne voivat säilyä talven ajan oljissa ja tarttuvat siitä seuraavan vuoden viljaan, jos käytetään suorakylvöä ja/tai viljelykierto ei toimi. Ne eivät myöskään katoa kuivaamalla, kuumentamalla tai ajan mukana. Toksiineja voi muodostua myös varastoinnin aikana suurten lämpötilavaihteluiden myötä.

Hometoksiineja on yli 400 tunnistettua lajia ja lukemattomia tunnistamattomia. Ne voidaan jakaa eri perheisiin, jotka alkavat eri homeista. Aspergillus-homeperheeseen kuuluvat mm. Aflatoksiini sekä Okratoksiini. Fusarium-homeperheeseen eli punahomeryhmään kuuluvat mm. Deoxivalenol eli DON, T-2, Zearaleone, Fusarenone ja Fumosiinit. Näitä esiintyy erityisesti viljoissa. Maan kääntö syksyisin on tällöin hyvä torjuntakeino.

Kaikkinensa yhdistettynä esim. heikentynyt vastustuskyky ja riittävä cocktail eri toksiineja, niin myrkkysoppa on valmis! Toksiinit ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja yhden läsnäolo voi aktivoittaa toisen passiivisen toksiinin. Niillä ei ole myöskään turvallista rajaa!

Mitä eri oireita voimme sitten todeta hometoksiinien aiheuttavan hevosella?

  • Hometoksiinien oireet ovat usein monimutkaisia ja vaikea selvittää.
  • DONin tunnetaan aiheuttavan heikentynyttä rehunsyöntikykyä
  • Vastustuskyky on heikko ja hevonen sairastuu helposti. Jalat turpoavat.
  • Trikotekeenit voivat aiheuttaa suolistovaurioita ja huonontaa ravinteiden imeytymistä.
  • Uloste voi olla poikkeavaa väriltään ja koostumukseltaan. Jos hevonen ripuloi ilman erityistä syytä esim. ruokinnan ollessa tasapainossa, niin toksiinit voivat olla syynä.
  • Hevonen voi olla veltto ja passiivinen. Voi esiintyä lihastärinää ja horjumista.
  • Tiinehtyvyysongelmat, epäsäännölliset kiimat ja emätintulehdukset ovat tyypillisiä zearaleonen oireita.
  • Satunnaiset, epämääräiset kuolemat.

Ylipäätään kaikki heikentyneeseen tilanteeseen liittyvät oireilut ilman mitään selvää syytä ovat merkki hometoksiineista.

Mitä Speedexillä on sitten tarjota asian ratkaisuksi?

Speedex Royal, Easy ja Future sisältävät toksiinisitoja Mycosorb A+:a, joka vähentää toksiinien imeytymistä ruoansulatuskanavassa ja auttaa näin ollen hillitsemään niiden haittavaikutuksia.

 

Lue lisää

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta. Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex

Lisätietoja Speedex No Grain – rehusta

Viime vuoden lopussa lanseerasimme uuden Speedex No Grain -rehun ja siitä on nopeasti tullut suosittu! Speedex No Grain on viljaton täydennysrehu, jossa on matala tärkkelys- ja sokeripitoisuus