10 yleistä virhettä hevosten ruokinnassa

1. Liian vähän karkearehua!
Tärkein perusasia hevosten ruokinnassa on varmistaa karkearehun riittävä saanti. Karkearehu on välttämätön mahalaukun terveydelle, sillä se auttaa vähentämään haavaumien syntyä.  Lisäksi se on täysin välttämätön umpi- ja paksusuolen toiminnalle. Jos haluat estää hevostasi ahmimasta karkearehuaan, voit harkita tiheän heinäverkon käyttöä tallissa tai kuonokoppaa laitumella hidastamaan syöntiä. Riittämättömällä karkearehun saannilla on yhteys käyttäytymishäiriöihin.

2. Äkilliset ruokinnanmuutokset!
Hevonen on riippuvainen paksusuolen mikrobien toiminnasta. Tämä vuorostaan tarkoittaa sitä että suoliston terveys ja rehunsulatuksen tehokkuus ovat riippuvaisia mikrobeista. Äkilliset ruokinnanmuutokset voivat johtaa häiriöihin paksusuolen toiminnassa. Pahimmassa tapauksessa seuraukset voivat olla vakavia, kuten esim. ähky. Tämän vuoksi on tärkeä, että muutokset rehuissa ja ruokinnassa tehdään vähitellen. Jos esimerkiksi heinäerä on loppumassa, varmista että uusi heinäerä toimitetaan hyvissä ajoin, niin että voit asteittain lisätä uutta heinää vanhan sekaan. Näin heinä saadaan vaihdettua uuteen noin 7-10 päivän kuluttua. Tämä vähentää suolisto-ongelmia huomattavasti.

3. Liian harvoin ja liian paljon!
Yleisohje kuuluu: ”ruoki vähän ja usein”. Tähän on hyvä syy. Vatsahaavan ja suolistohäiriöiden riski on sitä suurempi mitä harvemmin ja mitä suuremmilla annoksilla ruokitaan.

4. Huonolaatuinen karkearehu
Hevonen, jolla on hyvä rehukäyttökyky, pärjää ravintopitoisuudeltaan heikompilaatuisilla karkearehuilla. Tällaiselle hevoselle voi hyvin antaa karkearehua jonka energiapitoisuus on alhainen. Tärkeää on kuitenkin että karkearehun hygieeninen laatu on hyvä. Homeet, hiivat ja bakteerit, joita löytyy huonosti korjatusta ja varastoidusta karkearehusta, voivat aiheuttaa sekä hengityselin- että suolisto-ongelmia.

5. Pelkkä väkirehun syöttäminen!
Hyvän suolistoterveyden ylläpitämiseksi tulisi aina antaa sekä karkearehua että väkirehua samalla ruokintakerralla.

6. Pelkkään suolakiveen luottaminen
Neljässä eri tieteellisessä tutkimuksessa on osoitettu, että hevoset eivät osaa säännöstellä suolan syöntiään, vaikka niillä on suolakivi vapaasti saatavilla. Hevoset joko eivät käytä niitä ollenkaan tai käyttävät niitä liika.  Näin olleen suolan saanti on joko liiallista tai liian vähäistä.

7. Ruokkiminen juuri ennen rasitusta
Optimaalista on ruokkia vähintään 4 tuntia ennen rasitusta. Mikäli hevosta rasitetaan liian pian ruokinnan jälkeen, aiheuttaa se hevoselle epämukavan olon jolloin siitä tulee työntekoon haluton.

8. Puutteet hevosten kivennäis-ruokinnassa
Hevosten rehuissa on niukasti natriumia ja runsaasti kaliumia. Siksi hevoset tarvitsevat suolapitoisen kivennäistäydennyksen päivittäin, myös levossa olleessaan. Rasituksessa hevoset erittävät kivennäisaineita (elektrolyyttejä) virtsassa, lannassa ja hiessä enemmän kuin levossa. Jos elektrolyyttejä ei korvata, johtaa tämä viikkojen tai kuukausien kuluessa puutoksiin ja epätasapainoon. Se saattaa näkyä suorituksen heikentymisenä tai mahdollisesti jopa vakavina häiriöinä, kuten lannehalvauksena.

9. Elektrolyyttien/kivennäisaineiden antaminen satunnaisesti
Elektrolyyttien lisäämisestä rehuun päivä paria ennen kilpailua tai kilpailupaikalla ei ole hyötyä. Tällä ei korvata viikkojen tai kuukausien aikana syntynyttä puutosta, vaan pikemminkin saadaan hevonen syömättömäksi tai suolisto sekaisin. Päivittäin säännöllisesti annettuna ehkäistään puutosta ja epätasapainoa. Hevosten munuaiset säännöstelevät kivennäisaineiden saantia pidättämällä tarpeelliset suolat elimistössä ja erittämällä ylimäärän virtsaan.

10. Väkirehun lisääminen kilpailupäivänä
Joskus hevoselle halutaan antaa ylimääräinen väkirehuannos ennen kovaa treeniä tai kilpailua. Tästä ei ole hyötyä, koska energia jonka hevonen käyttää on joko edellisinä päivinä varastoitu lihaksiin tai tulee jo paksusuolessa olevan karkearehun hajotuksesta. Tavanomaista suuremman väkirehuannoksen antamista tulee välttää, koska se lisää lannehalvauksen ja ähkyn riskiä.

Kuva poistettu.
Dr David Marlin

Lue lisää

Hur Science Supplements kom till Speedex

Till Speedex sortiment hör högklassiga Science Supplements för hästar. Produkternas effekt är bevisad genom vetenskapliga undersökningar, inte bara på påståenden. Science Supplements kom till Finland

Speedex en partner för Ryttar-VM år 2014

Speedex fick äran att gå med i Alltechs exklusiva partnerskapsprogram för ”Alltech FEI World Equestrian Games™2014 in Normandy”, dvs Ryttar-VM som arrangerades i Frankrike i Normandiet år 2014. Mer än

Med fokus på hästens välbefinnande och dolda hot

Efter lanseringen år 2012 med tre foder, så växte Speedex-sortiment ganska snabbt med ett foder till, nämligen energikompletteringsfodret Speedex Royal. Speedex Royal är utformad för att ges

Speedex firar 10 år

Speedex-hästfoderserie fyller 10 år. Johanna Sundqvist, produktansvarig på Speedex, berättar: ”För drygt 10 år sedan började vi diskutera runt en egen hästfoderserie på vår foderfabrik, Feedex. Inom

Viktigt att dricka tillräckligt – också på vintern

Vintern och kallt väder är här. Många hästar dricker inte tillräckligt och då kan risken för kolik öka. Ett tillräckligt vattenintag är livsviktigt för hästen. Speedex Mash kan fungera som hjälp mot