Hoppa till huvudinnehåll

Mögelgifter – ett mera förekommande hot mot hästars hälsa

Det talas mycket om mögelgifter eller mykotoxiner just nu. De är ett resultat av de klimatförändringar vi upplever, dvs. varmare och våtare väder. Efter den varma sommaren men våta hösten så har växterna ute på fälten blivit ”stressade” och mögelsporer har börjat tillverka gifter. Dessa gifter kallas för mykotoxiner eller mögelgifter.

Mögelgifter är osynliga, de kan inte ses med blotta ögat. Toxiner kan förutom i spannmål även finnas i ensilage, halm och torkat hö. Mögelgifter går inte heller att få bort genom värmning eller torkning och de försvinner inte heller med tiden. Stora temperaturförändringar under lagring kan även orsaka tillväxt av mögelgifterna.  Det enda sättet att minska på toxinernas skadeverkningar är att tillsätta en toxinbindare i utfodringen.

Över 400 olika toxiner har kunnat konstateras och det finns otaliga som inte ännu kunnat identifieras. De kan grupperas in i olika familjer, var av alla härstammar från olika mögeltyper.

Mögelgifter kan ge olika symptom

Om hästen inte riktigt är sig själv, eller dess hälsotillstånd försämras utan någon förklarning, kan vara ett tecken på ett mykotoxinproblem.

Några vanliga symptom kan vara:

  • Hästens aptit kan försämras
  • Immunförsvaret försämras och hästen blir mer mottaglig för sjukdomar.
  • Mögelgifter kan orsaka skador i tarmarna och försämra utnyttjandet av näringsämnen.
  • Avföringen kan ha avvikande konsistens och färg. Hästen kan få diarré utan någon förklarlig orsak, trots att utfodringen är i balans. Då kan det vara toxinerna som är problemet.
  • Hästen kan vara slapp och passiv. Vajande rörelser och muskelvibrationer kan förekomma.
  • Fertilitetsproblem, oregelbunden brunst och livmoderinflammation är typiska problem som mögelgifter orsakar.

Speedex är ett steg före

Speedex Top Sport, Royal, Future och Easy innehåller toxinbindaren Mycosorb A+, som minskar toxinernas inverkan i matsmältningskanalen. Toxinbindaren fångar de skadliga mögelgifterna, bryter toxinernas molekylstruktur och därmed förhindrar deras skadliga inverkan på hästens hälsa.

Att toxinbindaren Mycosorb A+, med vetenskapligt bevisad effekt, tillsätts i dessa foder är ganska naturligt. Speedex Top Sport är ett foder för högpresterande hästar och deras immunförsvar behöver alltid vara på topp. Speedex Royal är ett foder som ofta ges tillsammans med havre, och havre kan vara särskilt känsligt för mögelgiftet DON. Speedex Future är ett proteinfoder för avelsston och växande föl, och de är alltid extra känsliga. Speedex Easy är ett fiberrikt foder, och ibland är målgruppen för detta foder hästar med känslig tarm eller matsmältningsstörningar, och de behöver all hjälp och stöd de kan få genom utfodring.

Via Speedex är det möjligt att analysera egna foderråvaror för mykotoxiner. Provet blir sänt till Irland och analysrapporten ger en lista på 54 olika mykotoxiner och en riskvärdering om vad dessa toxiner möjligtvis kan orsaka.

 

 

Läs mera

Grovfoderkvalitet - vad berättar höanalysen?

Grovfoder, eller hö, är den centrala delen vid utfodring av hästar. All annan utfodring planeras utgående från grovfodret. Skördetidpunkt och väderförhållanden har stor påverkan på grovfodrets

Speedex Top Sport - vägen till framgång!

Speedex Top Sport är ett energirikt foder för tävlingshästar, och det har planerats och utvecklats tillsammans med travtränaren Antti Ojanperä. Här kan du läsa Anttis tankar om fodret. ”Vi hade länge

Pippi & Speedex Flex&Go

Dressyrryttaren Sophia Backlund-Malakouti berättar om sina erfarenheter av Speedex Flex&Go. "Pippi började äta Speedex Flex&Go i slutet på december 2023 och redan efter en månad märkte jag stor

Utfodring av dräktiga ston och föl

-Det kommande fölets hälsa och tillväxt kan påverkas redan genom stoets utfodring. En bra mineralutfodring och grovfoder är alltid utfodringens grund. Mineraler är små nödvändiga byggklossar i många

Hästar och magsår

Idag pratar vi ganska ofta om magsår hos hästar, magsår syftar på sår som uppstår i magsäcken. Om man misstänker att hästen har magsår, då kan det vara bra att gå igenom alla rutiner som hör till dess